2012. jún. 24.

Profiterol (olasz süti)

 
Hozzávalók:
A tésztához:
2 dl, étolaj  2 dl víz  20dkg búzaliszt   7 tojás, csipet só,,csipet cukor,
A vaníliás krémhez:
2 db vaníliarúd,3 evőkanál liszt,3 evőkanál cukor,3 dl tej,2 tojás sárgája,
A csokoládéöntet:
10dkg keserű, vagy tejcsokoládé ízlésünk szerint
1/.5 dl habtejszín


 A cukrot és a tojássárgáját  keverjük el fakanállal, majd adjuk hozzá a lisztet. Melegítsük fel a tejet, és amikor már majdnem forr, egy  habverővel keverve adjuk kis adagokban a tojáshoz, a liszthez és a cukorhoz. Amikor az összes tejet hozzáadtuk, tegyük fel a lábast a tűzhelyre, és keverjük folyamatosan egy fakanállal. Továbbra is folyamatosan keverve, forrás után főzzük a krémet még 2-3percig. 
 Levéve a tűzhelyről  öntsük egy tálba,terítsünk a tetejére frissen tartó fóliát,nyugodtan símítsuk a forró krémre,ez megakadályozza,hogy bőrös” legyen a teteje.





Olvasszunk csokoládét egy tálban,gőz fölött , majd forrásban lévő tejszínt folyamatos keverés mellett csurgassunk bele. Ha túl sűrű lenne a szósz, kevés plusz tejszínt adjunk hozzá.








A vizet, sót, cukrot, olajat egy lábasba tesszük, és felforraljuk. Ha forr a keverék, beleszórjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett addig tartjuk a tűzhelyen, míg el nem válik az  edény falától. 
 Majd robotgéppel magas fordulaton kezdjük habosítani, miközben egyenként csurgassuk bele a tojásokat. Miután a 7 tojás belekerült, egy teljesen sima, egynemű masszát kell kapjunk.









A masszát szedjük nyomózsákba, és sütőpapírral fedett tepsire  nyomjunk belőle kis halmokat, jó 4 cm-re egymástól. Mivel gőzös sütőtérre van szükség az égetett tészta sütéshez, kezünkkel bőven fröcsköljük meg vízzel. 200 fok-os sütőben kb. 15  -20 perc alatt süssük arany barnára a fánkokat.




Amint kihűlt, szedjük nyomózsákba, amelybe előzőleg a lehető legkisebb idomcsövet tettük.  A fánkok oldalába szúrva a csövet, töltsük teli őket a krémmel.


Öntsük le a fánkokat,hűtsük be, nagyon finom édesség!

Nincsenek megjegyzések: