Hozzávalók: a tésztához:1/2 kg liszt,25 dkg margarin,1 sütőpor, 2 dkg élesztő,1 dl tej,1 evőkanál cukor,3 evő.k. tejföl
Töltelékhez: 1 kg reszelt alma,5 evők. cukor,1 kávés k. őrölt fahéj,1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa,1 tojás
Dorcsi unokámmal sütünk
Elkészítés: Cukrozott langyos tejben elkeverjük az élesztőt,3 evőkanál liszttel és meleg helyen megkelesztjük. A többi lisztben alaposan elkeverjük a sütőport,majd elmorzsoljuk a margarint. A liszt közepébe mélyedést készítünk,beleöntjük a megkelt kovászt,a tejfölt,és simára gyúrjuk. Konyharuhával letakarjuk,és ½ órát pihentetjük szobahőmérsékleten. Közben a reszelt almához ,hozzákeverjük a cukrot,és állandóan kevergetve,addig főzzük,amíg a levét elfővi. Akkor hozzáadjuk a fahéjat,és kihűtjük. A pihentetett tészta háromnegyed részét , a tepsi méretével megegyező nagyságúra kinyújtjuk. Nyújtófa segítségével sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük,villával megszurkáljuk. A kihűlt almához hozzákeverjük a zsemlemorzsát,és egyenletesen a tésztára rakjuk. A tészta másik felét, az előzőhöz hasonlóan kinyújtjuk,kb. 1 centis csíkokra vágjuk,és az alma tetejére rácsosan rátesszük, majd újból pihentetjük,egy ½ órát. Sütés előtt , a rácsokat tojás sárgájával megkenjük,és közepes hőmérsékletre előmelegített sütőbe kb. 25 perc alatt készre sütjük.
A cukorral pároljuk,amíg elfogy a leve.
A tésztát bedagasztjuk,és duplájára kelesztjük.
A rácsokat tojás sárgájával lekenjük.
Porcukorral megszórva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése