2012. júl. 30.

Rácsos almás


Hozzávalók: a tésztához:1/2 kg liszt,25 dkg margarin,1 sütőpor, 2 dkg élesztő,1 dl tej,1 evőkanál cukor,3 evő.k. tejföl
Töltelékhez: 1 kg reszelt alma,5 evők. cukor,1 kávés k. őrölt fahéj,1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa,1 tojás







Dorcsi unokámmal sütünk


Elkészítés: Cukrozott langyos tejben elkeverjük az élesztőt,3 evőkanál liszttel és meleg helyen megkelesztjük. A többi lisztben alaposan elkeverjük a sütőport,majd elmorzsoljuk a margarint. A liszt közepébe mélyedést készítünk,beleöntjük a megkelt kovászt,a tejfölt,és simára gyúrjuk. Konyharuhával letakarjuk,és ½ órát pihentetjük  szobahőmérsékleten. Közben a reszelt almához ,hozzákeverjük a cukrot,és állandóan kevergetve,addig főzzük,amíg  a levét elfővi. Akkor hozzáadjuk a fahéjat,és kihűtjük. A pihentetett tészta háromnegyed részét , a tepsi méretével megegyező nagyságúra kinyújtjuk. Nyújtófa segítségével sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük,villával  megszurkáljuk. A kihűlt almához hozzákeverjük a zsemlemorzsát,és egyenletesen a tésztára rakjuk. A tészta másik felét, az előzőhöz hasonlóan kinyújtjuk,kb. 1 centis csíkokra vágjuk,és az alma tetejére rácsosan rátesszük, majd újból pihentetjük,egy ½ órát. Sütés előtt , a rácsokat tojás sárgájával megkenjük,és közepes hőmérsékletre előmelegített sütőbe kb. 25 perc alatt készre sütjük.

 A cukorral pároljuk,amíg elfogy a leve.

 A  tésztát bedagasztjuk,és duplájára kelesztjük.







A rácsokat tojás sárgájával lekenjük.
Porcukorral megszórva kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: